Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Στα υπόγεια είναι η Θέα



Όλοι ανεξαιρέτως αναζητούν την ευτυχία!
Νέοι, ηλικιωμένοι, πλούσιοι, φτωχοί, ταλαιπωρημένοι και ευνοημένοι της ζωής ορίζουν μία κατάσταση ζωής και θεωρούν ότι με αυτή θα νιώθουν πληρότητα, αποδοχή, χαρά και εσωτερική γαλήνη. 

Κατά γενική ομολογία ο καθένας ψάχνει αυτό που του λείπει. Πάντα κάτι του λείπει (όντως ή από απληστία καμιά φορά!). Έτσι, πιστεύει πως κατακτώντας ότι του λείπει, συν όσα ήδη έχει (που καμιά φορά δεν εκτιμά και όσο πρέπει) θα αγγίξει την τελειότητα. Συνήθως, όλοι κοιτάνε ψηλά. Επιθυμούν πολλά χρήματα, απαράμιλλη δόξα, ανεξέλεγκτη τύχη, θυελλώδεις έρωτας με τα πιο ποθητά πρόσωπα. Δεν είναι κακό να έχουμε όνειρα ή στόχους, αλλά είναι κακό να μην ξέρουμε να τους ορίζουμε.

Λένε ότι "η ευτυχία είναι στιγμές" και ότι κάποιος δεν μπορεί να νιώθει μονίμως ευτυχής. Δεν διαφωνώ στο κομμάτι ότι η ευτυχία δεν είναι συνεχής (εκτός αν παίρνεις "τίποτα" ή είσαι χάνος!). Πιστεύω, όμως, ότι υπάρχει διαχρονική ευτυχία. Όπου διαχρονική ευτυχία σημαίνει, οποιαδήποτε στιγμή και αν αναπολείς την ζωής σου, άσχετα με τα συναισθήματα την παρούσα στιγμή ή τι λάθη έχουν γίνει, η ζωή σου να σε κάνει να χαμογελάς. Πέρα από τις στιγμές ΑΠΟΛΥΤΗΣ και κατακλήζουσας ευτυχίας, επιτυχία είναι όσα και ότι και αν έζησες να σε κάνουν χαρούμενο.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν ορίζεις την ευτυχία και θέτεις τους στόχους σύμφωνα με έννοιες, ιδέες και αξίες και όχι με ανθρώπους, αντικείμενα και γεγονότα. Όταν στηρίζεις τα όνειρα σου ή τα κίνητρα αυτών σε κάτι αναλώσιμο, αντίστοιχα αναλώσιμα θα'ναι κι αυτά.

Μία καλή τεχνική για να ξέρεις τι είναι σημαντικό και τι πρέπει να κυνηγάς είναι να κλείσεις τα μάτια και να οραματιστείς εσένα όπως και όπου επιθυμείς. Συγκράτισε αυτή την εικόνα και ανέλυσέ την. Βρες τα πρωταρχικά και αναγκαία στοιχεία για την ύπαρξη της. Αυτά θα είναι και τα ουσιώδη. Τα υπόλοιπα θα'ναι "επίκτητα" και θα είσαι σε θέση να τα έχεις μέσα από την προσπάθεια.

Ας πούμε στις δικές μου εικόνες, βρήκα ότι δομικά στοιχεία είναι η υγεία, τα αγαπημένα μου πρόσωπα, η αρμονία, η ομορφιά και η ελευθερία. Μπορεί να μου αρέσουν πολλά πράγματα, να επιθυμώ να πετύχω άλλα τόσα και οι στόχοι μου να αγγίξουν την φαντασιοπληξία για πολλούς, αλλά ξέρω πως χωρίς τα παραπάνω τίποτα δεν είναι εφικτό και αν είναι δεν θα 'ναι ευχάριστο.

Το ζήτημα λοιπόν, είναι να ορίζεις την ευτυχία σου με τρόπο τέτοιο, που ανεξάρτητα, τι γεγονότα θα βιώνεις στη ζωή σου, να είναι εξαιρετικά πιθανό (αν όχι δεδομένο) μέσα σ' αυτά να εντοπίζονται στοιχεία - παράγοντες ευτυχίας.

Η ευτυχία δεν αποτελεί συνταγή ούτε σου έρχεται σε συσκευασία δώρου από το telemarketing. Ούτε βρίσκεται σε λεφτά, ρούχα, ανέσεις, κενές επαφές και μάταιες προσπάθειες.

Η ευτυχία προϋποθέτει αυτογνωσία, αγάπη, και πίστη στον εαυτό σου, σεβασμό και κατανόηση στους άλλους. 

Πολλές φορές το κυνήγι της ευτυχίας είναι η προσπάθεια να ξεφύγουμε απ' αυτό που είμαστε. Δεν παίζεται, όμως, έτσι το παιχνίδι. . . 



2 σχόλια:

  1. Πάααρα πολυ σωστα οσα γραφεις.Μπορω να πω οτι ειναι η ρελαιστική έκφραση ενος τύπου συναισθηματος:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Απ ότι μελέτησα κι εσύ εισαι σε παρομοιο μήκος κύματος. Γι αυτό καταλαβαίνεις!!! :) Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή

Ένα σχολιάκι θα μας έκανε καλύτερους! Και αν δεν σας κάνει κόπο βάλτε και ένα ονοματάκι ή κάποιο ψευδώνυμο! Μου αρέσει να ξέρω σε ποιους απευθύνομαι και δίνει ένα πιο προσωπικό τόνο! :) :) :)