Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ελευθερία

ΑΠΟΡΩ πως δεν έχω γράψει έως τώρα ένα κείμενο που να έχει σχέση με την ελευθερία! Η ελευθερία είναι προνόμιο,  τρόπος ζωής, είναι το οξυγόνο και από τα ελάχιστα ζητήματα που με θεωρώ ανυποχώρητη!

Συνήθως θεωρείται κακό ή έστω ασυνήθιστο να είσαι γυναίκα και να λες ότι σου αρέσει η ελευθερία σου. Συνήθως το εκλαμβάνουν ότι σου αρέσουν οι περιστασιακές σχέσεις. Πράγμα που αφενός δεν τους αφορά και αφετέρου είναι τουλάχιστον άστοχο.

Το τι σου αρέσει να κάνεις στην ερωτική σου ζωή και το αν είσαι πιστός, δεν έχει καμία σχέση με το αν σου αρέσει η ελευθερία. Ίσα ίσα θα έλεγα, τα εξαρτημένα και άβουλα όντα είναι πιο επιρρεπή σε παραστρατήματα και συμπεριφορές  που δεν ορίζουν, καθώς είναι ετεροπροσδιοριζόμενα και δεν έχουν το έλεγχο της ζωή, των επιλογών και των επιθυμιών τους.

Η ελευθερία έχει να κάνει με τον τρόπο που επιθυμείς να οργανώνεις την ζωή σου. Σου αρέσει να παίρνεις εσύ τις αποφάσεις που σε αφορούν, να χαράζεις το μέλλον σου και να το διαρθρώνεις σύμφωνα με όσα αρέσουν και ικανοποιούν εσένα. Δεν λέω ότι όλοι μας λίγο πολύ δεν κάνουμε υποχωρήσεις ή δεν βάζουμε στην άκρη κάποιες επιθυμίες. Αλίμονο!!!!! Αλλά άλλο να θες να μοιραστείς κομμάτια της ζωής σου και εντελώς διαφορετικό να τα παραδίνεις. Πόσο μάλλον αν τα παραδίνεις όχι από αφοσίωση αλλά για να έχεις μία δικαιολογία μετά αν τα πράγμα πάνε στραβά (μα δεν φταις εσύ!).

Ιδανικό θεωρώ το κέντρο της ζωής σου να είσαι εσύ ο ίδιος. Αυτό δεν είναι εγωιστικό. Σκέψου την ζωή σαν μία πίτσα. Κάθε κομμάτι της είναι ένας τομέας της ζωής σου, φίλοι, οικογένεια, εργασία, ενδιαφέροντα, σύντροφος κλπ. Όλα μεταξύ τους είναι ίσα αν και καμία φορά όταν υπάρχει κάποιο έκτακτο γεγονός μπορεί να ρίξεις κάπου περισσότερο βάρος, πράγμα που όμως με την ομαλοποίηση των καταστάσεων επανέρχεται στην ισότητα. Εσύ λοιπόν, είσαι στο κέντρο όλων αυτών, ρυθμιστής, υπηρέτης και βασιλιάς τους. Τα διαχειρίζεσαι, τα απολαμβάνεις και τα προσέχεις.

Στόχος μίας ζωής με ελευθερία δεν είναι να εκμεταλλεύεσαι τους άλλους, να τους κάνεις να δένονται μαζί σου ενώ εσύ μένεις εκτός μη ρισκάροντας τίποτα, ούτε να μην δίνεις υποσχέσεις μόνο και μόνο για να μην περιοριστείς. Ο ελεύθερος δεν φοβάται να θέσει περιορισμούς, ακριβώς επειδή ξέρει ότι έχει την κυριαρχία του εαυτού του και ό,τι κάνει είναι δική του επιλογή, μία ακόμη έκφραση της ελευθερίας του αλλιώς. Αντίθετα, αν φοβάσαι δείχνεις ότι οι άλλοι έχουν παραπάνω, απ' όση πρέπει, επιρροή πάνω σου και δεν μπορείς να το διαχειριστείς, άρα απλώς το αποφεύγεις όπως η στρουθοκάμηλος κρύβει το κεφάλι και το θεωρεί πετυχημένο!

Επιπλέον, ελευθερία είναι να θέτεις προτεραιότητες και να προσπαθείς να κάνεις αυτό που επιθυμείς και είναι καλό για σένα παράλληλα με όσα κάνουν ευτυχισμένους εκείνους που αγαπάς, όσο δύσκολο κι αν είναι. Είναι πολύ πιο εύκολο, να πεις ότι θυσιάστηκες για κάποιον αντί να πάρεις την ευθύνη επάνω σου και είτε να παλέψεις  για δύο πράγματα (αυτό που θες και αυτό που θέλει ο άλλος), είτε να θεωρήσεις την επιλογή καθαρά δική σου (μα τι λέω, αυτό απαιτεί ωριμότητα, ελλειμματικό χαρακτηριστικό πλέον!).

Ελευθερία είναι να είσαι ασυμβίβαστος με τα όνειρά σου και να μην κάνεις εκπτώσεις σε όσα επιθυμείς. Το να προσπαθείς να είσαι ολοκληρωμένος και ευτυχής μέσα από τις δικές σου επιλογές, προσπάθειες και πράξεις έχει μεγαλύτερο τίμημα, από το απλά να αφεθείς σε κάποιον τρίτο και να προσκολληθείς τάχα μου από έλλειψη εγωισμού σε όσα εκείνος θέλει.


Ελευθερία είναι να βάζεις τους δικού σου κανόνες και να παίζεις στα δικά σου παιχνίδια απλώς γιατί τα άλλα δε σε ενδιαφέρουν. Ακόμα και το να καταπατάς όσα μέχρι εχθές ήταν ο κόσμος σου και να δημιουργείς μία νέα βάση ζωής, δείχνει τη πίστη στον εαυτό σου.

Ελευθερία, ακόμα είναι να αγαπάς εσένα για αυτό που είσαι και να αποδέχεσαι, να εκτιμάς και να μην κρίνεις τους άλλους, γιατί κάπου σου μοιάζουν και καπου μπορείς να βοηθήσεις παρά να θίξεις! Να σου αρέσει η μοναξιά, η ησυχία, η ιδιωτικότητα και να μην έχεις ανάγκη ένα ντουνιά για να νιώσεις γαλήνη και πληρότητα!

Τέλος, μόνο όταν είσαι ελεύθερος μπορείς να χαρίσεις ελευθερία και στους άλλους.

Είναι πολύ σημαντικό κάθε τι που κάνουμε να είναι επιλογή μας με όποια ευθύνη και βάρος συνεπάγεται αυτό! Κάθε δευτερόλεπτο που ζούμε κάτι να είναι επειδή το θέλουμε και όχι επειδή μας βολεύει. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ούτε δεσμά, υπάρχουν μόνο ευθυνόφοβοι και δειλοί!


Υγ. 1 Η φοβία στις δεσμεύσεις σε επίπεδο σχέσεων μπορεί να είναι φυσική αδυναμία ή ανασφάλεια ή απέχθεια στην παρεμβατική συμπεριφορά των συντρόφων ή μπορεί να είναι και φοβία απέναντι στην υποκρισία που συνήθως συνεπάγονται! Στην υποκρισία που πίσω της κρύβονται όσοι δεν είναι ελεύθεροι και θέλουν να κλέψουν και την ελευθερία του άλλου . . .

Υγ. 2 Το απόλαυσα αυτό το κείμενο... :)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα σχολιάκι θα μας έκανε καλύτερους! Και αν δεν σας κάνει κόπο βάλτε και ένα ονοματάκι ή κάποιο ψευδώνυμο! Μου αρέσει να ξέρω σε ποιους απευθύνομαι και δίνει ένα πιο προσωπικό τόνο! :) :) :)