Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Να είσαι ο εαυτός σου Ή μήπως όχι και τόσο τελικά;


Ας μιλήσουμε για την κλασσικά κλισέ φράση "να είσαι ο εαυτός σου". Είναι μία φράση πολύ διαδεδομένη και έχει πολλούς υποστηρικτές. Υποτίθεται ότι πρέπει να προσπαθείς να είσαι ο εαυτός σου και ότι αυτό θα φέρει κοντά σου τους σωστούς ανθρώπους. Εν μέρη συμφωνώ εν μέρη διαφωνώ. Αλλά ας εξετάσουμε ποιοι στο λένε αυτό, με τι σκοπό, τι όφελος μπορεί να σου προσφέρει αυτή η συμπεριφορά, τι επιπτώσεις και πως χρησιμεύει στις σχέση σου με τους άλλους.

Ποιοι στο λένε αυτό και με τι σκοπό;
Υπάρχουν πολλές ομάδες ανθρώπων από το περιβάλλον σου που μπορεί να στο προτείνουν κάθε μία με δικό της πλάνο.

-Μπορεί να στο λένε οι γονείς ή φίλοι σου. Συνήθως εκείνοι το κάνουν για να σου ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθηση και να σε παρακινήσουν να γίνεις πιο ανοιχτός άνθρωπος.Επίσης αν περνάς κάποια άσχημη περίοδο ζωής ή αν σε βλέπουν να κάνεις υπερβολικές "εκπτώσεις" στα όνειρά σου ή υποχωρήσεις σε λάθος ανθρώπους, από αγάπη και ενδιαφέρον, θέλουν να σε προστατέψουν και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή σου.

-Ενδεχομένως να στο λένε οι εκάστοτε σύντροφοι ή εν δυνάμει σύντροφοι. Προσωπικά μου έχει τύχει πολλές φορές και εκ πρώτης όψεως μοιάζει μία γλυκιά προτροπή που δείχνει αποδοχή. Αλλά σκέφτομαι ότι κάθε άλλο είναι. Υπάρχει υψηλή πιθανότητα να ειπωθεί κάτι τέτοιο, πρώτον για να δημιουργηθούν θετικές εντυπώσεις και δεύτερον για να έχουν άλλοθι οι ίδιοι να κάνουν ότι   και όπως επιθυμούν υπό την "αιγίδα" του "είμαι ο εαυτός μου". Συνεπώς, ίσως να μην είναι κάτι ευχάριστο αλλά μία εγωιστική κίνηση για να νιώθουν εκείνοι πιο άνετα. Αλλιώς, σου λένε να είσαι ο εαυτός σου, για να μπορούν ελεύθερα να είναι κι εκείνοι, καθώς συχνά πολλοί κουράζονται να φέρονται όπως πρέπει, ή με σύνεση, ή με συναίσθηση, ή με ακεραιότητα κτλ. 

-Τέλος, μπορεί να το ακούσεις και από άσχετους ή περαστικούς από την ζωής σου. Πράγμα που σημαίνει ότι θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ψευδοφιλοσοφικής διάθεσης ή γνώσης. Είναι καμιά φορά αυτό που λέμε κάτι έτσι για να το πούμε και οι υπόλοιποι κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι σαν να ειπώθηκε η ανώτερη αλήθεια του σύμπαντος κόσμου.

Τι όφελος μπορεί να σου προσφέρει αυτή η συμπεριφορά και τι επιπτώσεις;
Για να το προτείνουν τόσοι όμως δεν μπορεί, κάπου θα έχουν δίκιο, κάτι θα αποκομίζουν για να το στο λένε.

-Δεν αμφισβητώ ότι όντας ή ούσα αληθινός  -ή, βοηθάς τους άλλους να σε μάθουν πιο εύκολα και πιο ουσιαστικά. Πράγμα που πολλές φορές είναι το πρώτο βήμα για να σε αγαπούν αληθινοί όσοι είναι γύρω σου, να μην αμφιβάλλεις για τις προθέσεις όσων σε περιτριγυρίζουν και προφανώς για να τραβάς κοντά σου αποκλειστικά ανθρώπους που σε αποδέχονται και δεν σπαταλάς πολύτιμο χρόνο ζωής επενδύοντας σε ανθρώπους ή σχέσεις που δεν είναι για σένα. 

-Εδώ όμως βρίσκεται και το κλειδί. Το να είσαι ο εαυτός σου είναι καλό για ΣΕΝΑ! Όχι απαραίτητα και για τους άλλους. Το να είσαι ο εαυτός σου γίνεται καλό για τους άλλους στις περιπτώσεις εκείνες που ο εαυτός σου είναι αντικειμενικά καλός ή έστω ταιριαστός με τον εαυτό των άλλων. Όλοι οι υπόλοιποι απλώς δεν χάνουν χρόνο με κάποιον που δεν εναρμονίζονται.

-Το "δεν είμαι υποκριτής, θα έπρεπε να το εκτιμάς" δεν αποτελεί επιχείρημα. Το δεν είμαι κακός δεν σημαίνει είμαι καλός, ούτε ότι αξίζω μπράβο. Το να μην είναι κάποιος υποκριτής και πονηρός θεωρείται δεδομένο και βασικό, άρα δεν είναι κάποιο κατόρθωμα. Αν δεν είναι απλώς δεν τον επιλέγουμε να υπάρχει στο περιβάλλον μας. 

- Επομένως, οι αρνητικές επιπτώσεις του να είναι κανείς ο εαυτός του είναι να επαναπαύεται στις δάφνες του νομίζοντας ότι αυτό είναι αρκετό. Κανονικά η φράση θα έπρεπε να ήταν, "να είσαι ο καλύτερος, το δυνατόν, εαυτός σου, να το προσπαθείς κι να βελτιώνεσαι". Αυτό αποτυπώνει την θετικώς εννοούμενη ειλικρίνεια που συνοδεύεται από ενδιαφέρον, ευαισθησία, καλούς τρόπους και ακεραιότητα. 

-Στην ζωή υπάρχει λόγος που υπάρχουν κάποιοι κανόνες, η λογική, κάποιες διαδικασίες και όλα αυτά που μοιάζουν περιττά. Όταν δεν άπτονται τυπολατρίας αλλά κοινής λογικής βοηθούν σε ύπαρξη εύρυθμης κοινωνίας και εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Με άλλα λόγια έχουμε νοημοσύνη για να την χρησιμοποιούμε και έχουμε συναισθηματική νοημοσύνη για τον ίδιο λόγο. Άλλο να εκφράζεσαι αληθινά και σύμφωνα με όσα είσαι και πιστεύεις και άλλο να κάνεις το οτιδήποτε απλά γιατί έτσι είσαι. 

Πως χρησιμεύει στις σχέση σου με τους άλλους;
Βέβαια αν κοιτάξουμε τα πράγματα από την άλλη πλευρά μας συμφέρει πολλοί να ζητάμε από κάποιον να είναι απλώς ο εαυτός του χωρίς τα παραπάνω στοιχεία. 

-Θα βοηθήσει να γλιτώσουμε χρόνο στο να μάθουμε πως αντιδρά από φυσικού του. Πως είναι ο ψυχισμός του και οι βαθύτερες σκέψεις του. Προσωπικά, μου αρέσει πάρα πολύ να αφήνω άπλετο χρόνο και χώρο δράσης στους γύρω μου. Δεν κάνω υποδείξεις, ούτε θέτω πολύ στενά όρια. Μου αρέσει οι άλλοι να νιώθουν ελεύθεροι. Εκεί ακριβώς καταλαβαίνεις την ουσία κάποιου, ανάλογα με το πως διαχειρίζεται όσα του δίνεις. Αν ας πούμε λειτουργεί με σύνεση ενώ φαίνεται να μην χρειάζεται κατανοείς ότι έτσι είναι. Αντίθετα, αν καταλάβει όλο τον εν δυνάμει χώρο, ακόμα και αν είναι φανερό ότι μάλλον δεν του αναλογεί όλος, τότε επίσης κατανοείς κάποια πράγματα για τον χαρακτήρα του.


Το "να είσαι ο εαυτός σου" είναι το μεγαλύτερο κλισέ που σκέφτηκε ο άνθρωπος για να αποφύγει το να γίνεται καλύτερος και να επαναπαύεται σε μετριότητες. Δεν λέω να είμαστε ανειλικρινείς, ψεύτες ή υποκριτές κάθε άλλο. Ούτε να ζούμε μονίμως στην τσίτα αναλογιζόμενοι την κριτική των άλλων ή ζώντας με "ξένες" συμβάσεις. Αλλά θεωρώ άκρως απαραίτητο κάθε πράξη μας να έχει ένα λόγο, ένα επιχείρημα από πίσω. Να είμαστε συνειδητοποιημένοι δηλαδή. Ανεξάρτητα σωστού ή λάθος, εύκολου - δύσκολου. Με το να κάνεις πράξεις ασυνάρτητα δεν είσαι αληθινός, αλλά απερίσκεπτος ή υπερόπτης. 

Υγ. Και για να μην παρεξηγηθώ, την σκέψη αυτού του άρθρου την είχα καιρό απλώς με κάποια αφορμή το θυμήθηκα. 



2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙ!ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΝ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ Η ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΜΑΓΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΧΕΙΣ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕΡΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα κι σε σένα φίλη μου! Ακριβώς όπως το έθεσες! Χαίρομαι που μέσα από το κείμενο κατάφερα να βγάλω αυτό που είχα στο μυαλό μου και να γίενι αντιληπτό!
      Καλή συνέχεια κ όμορφες στιγμές!

      Διαγραφή

Ένα σχολιάκι θα μας έκανε καλύτερους! Και αν δεν σας κάνει κόπο βάλτε και ένα ονοματάκι ή κάποιο ψευδώνυμο! Μου αρέσει να ξέρω σε ποιους απευθύνομαι και δίνει ένα πιο προσωπικό τόνο! :) :) :)