Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Fate

Νικητής δεν είναι αυτός που παίρνει αυτό που θέλει, ούτε ο αποφασιστικός, ούτε ο δραστήριος, ούτε ο τολμηρός, ούτε ο διεκδικητικός. 


Νικητής είναι πάντα αυτός που στρατηγικά δεν αφήνει περιθώρια για "όχι" στις επιθυμίες του. Νικητής είναι αυτός που ρωτάει όταν πια δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής ή εναλλακτική επιλογή. Όταν όλα έχουν γίνει, κανείς δε μπορεί να αρνηθεί την πραγματικότητα. Οι κατακτήσεις δεν έγιναν με ερωτήσεις, διαπραγματεύσεις ή διερευνητικές αποστολές. Οι κατακτήσεις έγιναν με σφοδρούς επεκτατικούς πολέμους, καλά οργανωμένους τόσο σε δύναμη όσο και σχεδιασμό. Δεν ζητάς, κερδίζεις. Η καρδία της επιτυχίας ήταν η βαθιά και απόλυτη επιθυμία, η αφοσίωση στο στόχο και η λυσσαλέα προσπάθεια. 

Φαντάσου να ρωτάς μία κοπέλα αν μπορείς να την φιλήσεις ενώ είσαι είναι ένα μέτρο μακριά. ο.Ο Σκέψου να την ρωτάς, απαλά και ψυθιριστά στο αυτί, ενώ ήδη νιώθει την καυτή σου ανάσα στον λαιμό της, της χαϊδεύεις απαλά στα μαλλιά και την κοιτάς γεμάτος μυστήριο, λαγνεία και στοργή. Τι πιθανότητες έχεις να αρνηθεί; Αυτό λέγεται στρατηγική (ή κοινή λογική, αλλά άλλη κουβέντα αυτή). Όλα θέλουν υπομονή, επιμονή και σχεδιασμό. Αλλιώς, δεν έχει νόημα να κάνουμε το οτιδήποτε.

Μερικές φορές ένα όχι είναι αναπόφευκτο. Είναι δική σου δουλειά να μην βρεθεί χρόνος και ευκαιρία να εκφραστεί, μέχρι να γίνει βροντερό ναι. Δεν καταλύεις την δυνατότητα απάντησης, απλώς τη διαχειρίζεσαι έξυπνα και υπέρ σου. Όταν το όχι είναι πιθανό, προσπερνάς το στάδιο ή το αντικαθιστάς με ένα άλλο, τέτοιο που να αποδεικνύει την αξία σου. Δεν εκβιάζεις μία νίκη, την αποσπάς, από όλα τα επίπεδα της άλλης πλευράς. Συναισθηματικά, λογικά και τα συναφή.

Το κακό με τις ερωτήσεις ή τις πράξεις που προσδοκούν ανταπόκριση είναι η πιθανότητα αρνητικής αντίδρασης. Αντίθετα, μία πραγματικά έντονη και καθηλωτική πράξη ακραία αλλά όχι προσβλητική, μειώνει σημαντικά τα περιθώρια ελευθερίας και διαφυγής του άλλου, δίχως να μην τον σέβεται.  Όπως στο παράδειγμα με το φιλί, αν απέχεις μερικά εκατοστά από τα χείλη της, είσαι αρκετά κοντά για να κάνεις σαφή την πρόθεση σου, αφήνοντάς της χώρο, όχι τόσο, όμως, που να ελέγχει την φάση (ελέγχει απλώς τον εαυτό της). Άλλωστε, όσο ο άλλος έχει τη δύναμη για ένα "όχι" δεν υπάρχει νικητής. Κι όσο δεν υπάρχει νικητής, τόσο κρατάει ένα παιχνίδι, γεγονός διαχρονικά απολαυστικό. 

Ενίοτε η αναμονή και το ρίσκο είναι μεγάλο ή δύσκολο να το αντέξεις. Μα αν γίνουν τα πράγματα με τον σωστό τρόπο, όχι μόνο παίρνεις αυτό που θες, αλλά το παίρνεις με τον τρόπο που θες. Εσύ είσαι αυτός που ασκεί την εξουσία και φυσικά ρυθμίζεις την ένταση που συνοδεύει την επιτυχία. Καθοδηγείς την εξέλιξη και ορίζεις το μέλλον. Όσο πιο μεγάλα, μακροπρόθεσμα και περίπλοκα τα σχέδια, τόσο σπανιότερο, μεγαλύτερο και σταθερό το κέρδος. Όσο πιο απλοϊκή και μονοδιάστατη η προσέγγιση τόσο πιο απογοητευτικό το αποτέλεσμα. 

Ο νικητής δεν αναδεικνύεται, επιβάλλεται. Δεν χωράει αμφιβολία στο τι είσαι ή ήρθες να κάνεις. Δεν χρειάζεται να αναλώνεσαι ή να σπαταλάς ενέργεια για γνώμες, βραχύβια περιστατικά και μικροπρέπειες. Η επιτυχία είναι απόφαση που απαιτεί αποκλειστικότητα κι ταπεινότητα. Δεν χρειάζεται κανείς να ξέρει τίποτα. Θα έρθει η ώρα και θα καταλάβουν, όταν πια θα ναι αργά για να μην αναγνωρίσουν ότι νίκησες. Οι σιωπηλοί νικητές κάνουν τις πιο εκκωφαντικές και αξιοθαύμαστες νίκες.

Φυσικά δεν έχουν όλες οι μάχες σημασία. Ούτε όλοι οι πόλεμοι. Αλλά όσοι έχουν, θα έχουν επειδή εσύ το διάλεξες, ακόμα και αν δεν αξίζουν. Θα έπρεπε να το ξέρεις μετά από τόσες φορές. Τέλος, δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορείς να θες και στο τι είσαι σε θέση να πετύχεις. Δεν έχει σημασία αν είναι μικρό ή μεγάλο. Σημασία έχει αν το έχεις βάλει στο μάτι. Κι αν το έχεις βάλει θα το πάρεις. Και θα το κρατήσεις όσο αποτελεί κάτι πολύτιμο για σένα. 

Όλοι οι άνθρωποι που θαυμάζω έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ορίζουν τις καταστάσεις κι δεν τους ορίζουν εκείνες. Απλά και επιτακτικά. Οραματίζεσαι, εκτελείς, καρπώνεσαι. Δεν υπάρχουν εμπόδια αρκετά μεγάλα ή δύσκολα. Αλλιώς δε θα άξιζες κι τη νίκη. Παίρνει τα πάντα όποιος φτάνει ως το τέλος και κάνει όσα δεν έκανε κανείς, όσο πιο άρτια μπορεί, όσες φορές χρειαστεί.

Η κατάκτηση είναι αποκλειστική επιλογή του κατακτητή και μοίρα του εκάστοτε αποδέκτη. Fate through faith. 


Υγ. 1 Αχ μερικές μουσικές γιατί να είναι σα μαύρες τρύπες που σε ρουφούν αχόρταγα σε ένα παροξυσμό ικανοποίησης; Κάτι περίεργο παίζει. Κάτι σου κάνουν στο μυαλό. Κάτι δε πάει καλά με μένα, ίσως :P

Υγ. 2 Το παραπάνω αποτελέι συνέχεια αυτού, στο κομμάτι που αφορά τα τεχνητά διλήμματα των δειλών και το πως αρκούνται σε μία ζωή κομπάρσου στην ίδια τους την ύπαρξη. Μέτα από σχετική κουβέντα, νομίζω παρεξηγήθηκε ότι το να διεκδικείς αρκεί για να μην θεωρείσαι δειλός. Όχι, αν επιλέγεις καταστάσεις αφήνοντας περιθώρια για όχι σε κάτι που ναι απίστευτα σημαντικό για σένα, όχι, δε προσπάθησες. Ή μάλλον προσπάθησες αλλά όχι επαρκώς, που ναι το ίδιο με τα τεχνητά διλήμματα. Passive aggressive bitching around. Αλλά τονίζω αυτό αφορά αποκλειστικά καταστάσεις που έχουν σημασία για εσάς. Μη πάτε και κυνηγάτε ό,τι να ναι και ό,τι πέρασε από τη ζωή σας! Προτεραιότητες και αξίες.

Υγ. 3 OMG 1 μήνας κιόλας.

Υγ. 4 Κι αυτό για όσους δουλεύουν και θέλουν πολύωρη ωραία μουσική :) thank me later (ξεπερνάει το 8 ωρο).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα σχολιάκι θα μας έκανε καλύτερους! Και αν δεν σας κάνει κόπο βάλτε και ένα ονοματάκι ή κάποιο ψευδώνυμο! Μου αρέσει να ξέρω σε ποιους απευθύνομαι και δίνει ένα πιο προσωπικό τόνο! :) :) :)